Een 3D printer kopen is niet zomaar wat, er zijn heel veel soorten 3D printers en je moet kijken welke perfect bij je past. Wij proberen U met dit artikel je een stukje wijzer te maken wat je kan verwachten bij het kopen van een 3D printer en waar je op moet letten, en welke soort 3D printer het best bij U past. (dit artikel word elke keer bijgewerkt als er vernieuwingen zijn).

 

Print technieken

 

Er zijn heel veel soorten print technieken, De ene printtechniek print met veel detail, de andere print techniek zorgt er weer voor dat je 3dprint er snel uit komt (meer weten over print technieken bekijk dit artikel). Maar er zijn eigenlijk maar 2 print technieken op de markt die voor consument toegankelijk zijn: Stereolithografie (STL) en Selective Laser Sintering (SLA).

 

STL

STL is de meest gebruikelijke 3dprint techniek in 3D printers, Het is goedkoop te produceren/printen en het is snel. De 3D print word met deze techniek laagje voor laagje opgebouwd, door een verhitte kop (extruder) die over het printbed heen beweegd en de heletijd een klein straaltje plastic boven op elkaar zet.

Afbeeldingsresultaat voor STL 3d printing gif

SLA

SLA is een print techniek waarbij je veel detail aan je 3D print kan geven, Het is een duurdere techniek dan STL ook duurt het printen langer. De techniek werkt anders als die van STL, Het 3D-printen gebeurt doordat een laserstraal laag per laag de oppervlakte van een vloeibare kunststof (kunsthars) verhardt.

Afbeeldingsresultaat voor SLA 3dprinting gif

Als U dus een 3D printer wilt die snel klaar is met printen en over het algemeen goedkoper is moet U voor een STL printer kiezen (er zijn ook STL 3D printers die met veel detail kunnen printen, maar hier kom je ook gelijk al weer in de hoge prijs klasse terecht). Maar wilt U een 3D printer die veel detail aan U 3D print geeft en bent u bereid om wat extra te betalen dan moet U gaan voor een SLA 3D printer (let op! het vloeibare hars is wel duurder als het plastic dat STL gebruikt).

 

--De rest van het artikel gaat Alleen over een STL 3D printer kopen, dit is de 3D printer die de consument vaak kiest en hier de meeste keuze voor is. Er is maar een handvol 3D printers dat SLA 3D printers zijn, het kopen van een STL 3D printer is veel uigebreider.--

 

Zelfbouw of Kant en klaar

 

Bij de aankoop van een 3D printer kom je veel pakketten tegen om zelf je eigen 3D printer te bouwen, Dit is vaak wel een stuk goedkoper dan een kant en klare 3D printer te kopen maar het eist ook veel tijd en kennis. Vaak een groot verschil is dus de prijs tijd en kennis, maar er zijn nog meer voor en nadelen tussen zelfbouw en kant en klaar.

Nadelen Zelfbouw

  • Kalibreren - Een kant en klare 3D printer heeft vaak de functie om zelf te kalibreren (kalibreren is het afstellen van de hoogte tussen het printbed en en de print kop dit is iets wat je naar een aantal print beurten moet doen) kalibreren kost vaak veel tijd en je moet je er van te voren in verdiepen hoe het precies werkt want het is niet heel erg makkelijk.
  • Software - Bij een een Zelfbouw 3D word vaak geen software mee geleverd om je 3D print precies af te stellen voor de 3D printer, Daar in tegen word dit wel bij een kant en klare 3D printer mee geleverd en staan alle instellingen al precies ingesteld

Voordelen zelfbouw

  • Onderdelen Er gaat soms wel eens wat kapot bij een 3D printer vaak kost de reparatie en/of de onderdelen van een kant en klare 3D printer heel erg veel geld. Bij een zelfbouw is dit anders bijna elk onderdeel is los verkrijgbaar, deze onderdelen zijn een stuk goedkoper als die van een kant en klare.
  • Leerzaam Het is natuurlijk erg leuk om een eigen 3D printer zelf te bouwen, maar het is niet alleen leuk het is ook nog eens heel erg leerzaam. Je leert van alles over 3D printen van hoe het in elkaar zit en hoe het met elkaar samen werkt, ook kan je experimenteren met verschillende technieken om te printen.

 

Groote prints of kleine prints en hoge kwaliteit

 

Bij het kopen van STL 3D printer is de grootste keuze die je moet maken, Of je een 3D printer wilt die grote 3D prints maakt of een 3D printer die kleinere 3D prints maakt met een hogere kwaliteit.

 

DELTA 3D printer

Als je een 3D printer wilt die hele grote 3D prints maakt moet je gaan voor een DELTA printer dit is een 3D printer waar bij de printkop aan 3 armen is bevestigd, dit is een snellere techniek dan de normale STL techniek.

Afbeeldingsresultaat voor DELTA printer gif

 

Extra opties op een 3D printer

 

Om de 3D print ervaring te verbeteren kan je een aantal opties kiezen die het 3D printen een stukje makkelijker te maken.

 

  • Verwarmd print bed Een verwarmd print bed zorgt er voor dat de 3D print tijdens het printen aan het printbed vast blijft zitten. Als je dit niet hebt moet je print lijm, stickers of haarspray gebruiken. Dit zijn vaak stappen wat veel tijd in beslag neemt en dit miet je vrijwel na elke 3D print vervangen.
  • LCD scherm Met een LCD scherm kan je aanklikken welke 3d print je wilt hebben en kan je snel een aantal opties aan passen, dit is erg handig zo hoef je niet steeds weer naar de computer toe.
  • Dual extruder Met een Dual extruder kan je met twee kleuren tegelijk printen. Je hebt ook een triple extruder, quad extruder, ga zo maar door.
  • Conectiviteit Het is op verschilende manieren mogelijk ome met een 3D printer contact maken zoals USB, WIFI, Bluetooth. Hier kunt U zelf kiezen wat U fijn vind.
  • Dichte behuizing Somige 3D printers hebben een afgesloten kabine, dit houd veel geluid tegen, ook houd het stof buiten, en het is veiliger je komt niet zomaar tegen de hete print kop aan.

 

Wat voor Filamenten moet de 3D printer kunnen printen.

 

Er zijn heel veel soorten Filamenten voor een 3D printer de twee meest gebruikte filamenten zijn:

ABS - dit is een plastic soort dat heel erg sterk is het heeft wel bijna altijd een verwarmd printbed nodig en, het is niet biologisch afbreekbaar.

PLA - dit is een plastic soort dat biologisch afbreekbaar is, het heeft geen verwarmd printbed nodig. En het is niet schadelijk, dus je kan gewoon een beker uit printen en er uit drinken.

De meeste printers kunnen deze filamenten printen, maar sommige kunnen ook PVA printen dit word gebruikt bij een 3D printer met twee extruders (twee printkoppen). Het is een support materiaal voor je 3D print dat water oplosbaar is waardoor je het support martiaal niet met de hand hoeft te verwijderen.

Afbeeldingsresultaat voor PLA filament water gif

 

Nog een aantal dingen

 

Er zijn nog een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een 3D printer.

Gelokte filamenten cartridge Sommige 3D printer makers beveiligen hun filamenten, Dit zorgt er voor dat je alleen het filament van de 3D printer maker zelf mag gebruiken, deze zijn vaak een stuk duurder als losse filament rollen.

Kopen in een winkel of online

 

Je kan je 3D printer online kopen maar soms is het toch fijn om het in een winkel te kopen. Maar waar in Nederland is een 3D printer winkel? wij hebben een map gemaakt met alle 3D printer winkels in Nederland.

 

Rood - 3D printer winkel

blauw - 3D printer concept store

geel - 3D printer maker

 

Producten op een rijtje

 

We hebben een aantal 3D printers op een rijtje gezet met de goedkoopste aanbieders erbij.

BCN3D Sigma R17

BCN3D Sigma R17

specificaties

Type filament: PLA, ABS, PVA, HIPS, TPE, Colorfabb co-polyesters, Colorfabb Specials
Bouwvolume: 210mm x 297mm x 210mm
Verwarmd printbed: PCB
LCD Scherm: ja
Bestandsformaat: gcode
Voorgemonteerd: ja
Filament diameter: 0,4mm / 0,6mm
Geluid 58 dB(A)
Software: BCN3D Sigma – Marlin
Certificaten: CE / FCC

 

Laatst gemeten prijs 2,098.00

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

BEETHEFIRST

BEETHEFIRST

specificaties

Type filament: PLA
Bouwvolume: 190 x 135 x 125 mm
Verwarmd printbed: niet nodig voor PLA
LCD Scherm: nee
Bestandsformaat: .stl
Voorgemonteerd: ja
Gewicht: 9.5 kg
Buiten afmeting: 40 x 14 x 40 cm

 

BEKIJK GOEDKOOPSTE AANBIEDER

CraftUnique CraftBot Plus

CraftUnique CraftBot Plus

specificaties

Type filament: ABS, PLA, HIPS, PETG, Nylon, Flexibel filament, LayWood, Laybrick
Bouwvolume: 250mm x 200mm x 200mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja
Garantie: 1 jaar
Voorgemonteerd: ja
Laagdikte: 0,1 tot 0,3 mm
Filament diameter: 1,75 mm

Laatst gemeten prijs 1,131.40

niet meer verkrijgbaar

Da Vinci 1.0 AiO

Da Vinci 1.0 AiO

specificaties

 

Type filament: ABS, PLA
Bouwvolume: 190 x 200 x 200 mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja
Gewicht: 27.5
Bestandsformaat: .stl , G-code, XYZ Formaat
Voorgemonteerd: ja
Laagdikte: 0,4 mm
Buitenafmetingen: 560 x 590 x 700mm
Filament diameter: 1,75 mm

BEKIJK GOEDKOOPSTE AANBIEDER

da Vinci 1.1 Plus

da Vinci 1.1 Plus

specificaties

Type filament: ABS, PLA
Bouwvolume: 46.8x 55.8 x 51 cm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja (met kleuren)
Voorgemonteerd: ja
Resolutie: 0.02 mm
Bestand formaat: .stl , XYZ Format
Mobiele formaat: android 4.0 en hoger, ios 7.0 en hoger (ipad alleen)

 

Laatst gemeten prijs 528.00

BEKIJK GOEDKOOPSTE AANBIEDER

da Vinci Junior

da Vinci Junior

specificaties

Type filament: PLA
Bouwvolume: 150mm x 150mm x 150mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja
Bestandsformaat: alle
Voorgemonteerd: ja
filament diameter 1.75 mm
laagdikte: 0,1 tot 0,4 mm

Laatst gemeten prijs 326.45

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

Da Vinci Junior 3 in 1

Da Vinci Junior 3 in 1

specificaties

Type filament: PLA
Bouwvolume: 150mm x 150mm x 150mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja
Bestandsformaat: alle
Voorgemonteerd: ja
Filament diameter: 1.75 mm
Laagdikte: 0,1 tot 0,4 mm
Laser graveerder: ja
3D scanner: ja

 

 

Laatst gemeten prijs 544.63

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

Da Vinci Junior WiFi

Da Vinci Junior WiFi

specificaties

Type filament: PLA
Bouwvolume: 150mm x 150mm x 150mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja
Bestandsformaat: alle
Voorgemonteerd: ja
Filament diameter: 1.75 mm
Laagdikte: 0,1 tot 0,4 mm

Laatst gemeten prijs 412.40

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

Da Vinci Mini

Da Vinci Mini

specificaties

Type filament: PLA
Bouwvolume: 150mm x 150mm x 150mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: nee
Bestandsformaat: alle
Voorgemonteerd: ja
Filament diameter: 1.75 mm
Laagdikte: 0,1 tot 0,4 mm
Resolutie: 100 tot 400 micron

 

 

Laatst gemeten prijs 243.80

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

dddrop leader TWIN

dddrop leader TWIN

specificaties

Type filament: PLA, ABS, PVA, HIPS
Bouwvolume: 320mm x 310mm x 305mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja
Voorgemonteerd: ja
Laagdikte: verschillend
Filament diameter: 1,75 mm
Connectiviteit: SD kaart (inbegrepen)
Snelheid: Max 150mm/s
Dubbele Extruders: ja

 

 

Laatst gemeten prijs 3,962.81

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

Dremel 3D Idea Builder 3D40 (incl. filament)

Dremel 3D Idea Builder 3D40 (incl. filament)

specificaties

Type filament: PLA
Bouwvolume: 255mm x 155mm x 170mm
Verwarmd printbed: nee
LCD Scherm: ja
Bestandsformaat: alle
Voorgemonteerd: ja
Filament diameter: 1.75 mm
Laagdikte: 100 tot 400 micron

 

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

Flashforge Dreamer

Flashforge Dreamer

specificaties

Type filament: ABS, PLA, PVA, NYLON, HIPS
Bouwvolume: 230mm x 150mm x 150mm
Verwarmd printbed: ja
LCD Scherm: ja (ook met touch screen)
Voorgemonteerd: ja
Laagdikte: 0,1 tot 0,5 mm
Filament diameter: 1,75 mm
Connectiviteit: SD kaart / via Wifi / USB / APP

Laatst gemeten prijs 904.96

BEKIJK DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER

Bekijk alle producten