Bekijk hier alle 3D printer technieken

Stereolithografie

Een laserstraal verhard laag bij laag vloeibaar plastic het word met superdunne laagjes op elkaar verhard. Stereolithografie1986 al door Charles Hull is uitgevonden. BEKIJK VIDEO om te zien hoe het werkt

Selective Laser Sintering

door het versmelten van een thermoplastisch (of metaal) poeder. Een laagje poeder wordt telkens op een ander laagje poeder gelegd. Na elke laag wordt de poeder door een laser plaatselijk gesmolten (gesinterd) waardoor het hard wordt en zich mengt met de andere lagen poeder. BEKIJK VIDEO om te zien hoe het werkt.

Fused Deposition Modeling

Een printkop (extruder) spuit laag voor laag gesmolten kunststof. Waarna het word verhard en er weer een nieuwe laag op komt. Deze techniek word vaak gebruikt in thuis printers BEKIJK VIDEO om te zien hoe het werkt.

Multi Jet Modeling MJM

Druppeltjes gesmolten was worden op elkaar gespoten. Ontwerpers gebruiken deze tamelijk breekbare modellen vooral om complexe vormen te visualiseren. Een wasplotter bouwt laag voor laag het object op BEKIJK VIDEO om te zien hoe het werkt.

ZCorp

De techniek van een Zcorp printer is vergelijkbaar met die van SLS. De poederdeeltjes worden niet aan elkaar versmolten door een laser, maar aan elkaar verlijmd met een bindmiddel. Het verschil is dat het toegepaste materiaal beduidend minder sterk is (het beste te vergelijken met gips) je kan in full color kunt printen BEKIJK VIDEO om te zien hoe het werkt.

Polyjet

spuit laag voor laag minuscule druppeltjes vloeibaar polymeer materiaal op een platform. Elke laag wordt door UV licht uitgehard direct nadat het is neergelegd. Hierdoor hecht het aan andere lagen en wordt het meteen hard BEKIJK VIDEO om te zien hoe het werkt.